Uwielbiam naleśniki ... z serem na słodko, z dżemem, z nutellą... Przepis na te które prezentuję poniżej pochodzi z książki Smaki świata FRANCJA Beverly Leblanc. Proponuję upiec je na dużej patelni, posmarować nadzieniem twarożkowym, złożyć i podpiec chwilę na patelni żeby z twarożka uwolnił się aromat cynamonu. Niemniej jednak te same naleśniki świetnie będą smakowały z nutellą a nawet ze słonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik dla nas składam :)

Składniki (na 6 naleśników na patelni 29 cm):

  • 115 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 0,3 l mleka
  • 30 g masła roztopionego i ostudzonego
  • olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron)
  • 2 łyżki cukru (do naleśników ze słonym farszem użyj połowę)


Farsz twarożkowy:

  • twaróg półtłusty 250 g
  • jogurt naturalny lub serek homogenizowany typu Danio
  • cukier cynamonowy lub cukier waniliowy i cynamon (w ilości według upodobania do jego smaku)
  • opcjonalnie cukier

Ostatnio mieszam serek śmietankowy z Międzyborza z serem mascarpone, dodaję cukier waniliowy i cynamon - wychodzi pychotka:)


Wykonanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli mieszać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut.

Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia.

W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz.

Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto.

Patelnię rozgrzać na silnym ogniu i delikatnie przetrzeć kawałkiem papierowego ręcznika  kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadzić  błyskawicznie po całym dnie  cieńką warstwę przeczylając patelnię.

Smażyć 1 minutę lub do momentu aż ciasto się zetnie, krawędzie staną się złociste a spód nabierze złotobrązowej barwy. Przewrócić naleśnik łopatką i usmażyć po drugiej stronie.

Przełożyć naleśnik na talerz i smażyć kolejne. Na usmażony naleśnik wykładamy farsz (na jedną połowę) i zawijamy. Smażymy jeszcze chwilę na tyle żeby twarożek w środku zrobił się ciepły. Smacznego.