Uwielbiam naleśniki ... z serem na słodko, z dżemem, z nutellą... Przepis na te które prezentuję poniżej pochodzi z książki Smaki świata FRANCJA Beverly Leblanc. Proponuję upiec je na dużej patelni, posmarować nadzieniem twarożkowym, złożyć i podpiec chwilę na patelni żeby z twarożka uwolnił się aromat cynamonu. Niemniej jednak te same naleśniki świetnie będą smakowały z nutellą a nawet ze słonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik dla nas składam :)
Składniki (na 6 naleśników na patelni 29 cm):
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 0,3 l mleka
- 30 g masła roztopionego i ostudzonego
- olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron)
- 2 łyżki cukru (do naleśników ze słonym farszem użyj połowę)
Farsz twarożkowy:
- twaróg półtłusty 250 g
- jogurt naturalny lub serek homogenizowany typu Danio
- cukier cynamonowy lub cukier waniliowy i cynamon (w ilości według upodobania do jego smaku)
- opcjonalnie cukier
Ostatnio mieszam serek śmietankowy z Międzyborza z serem mascarpone, dodaję cukier waniliowy i cynamon - wychodzi pychotka:)
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli mieszać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut.
Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia.
W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz.
Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto.
Patelnię rozgrzać na silnym ogniu i delikatnie przetrzeć kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadzić błyskawicznie po całym dnie cieńką warstwę przeczylając patelnię.
Smażyć 1 minutę lub do momentu aż ciasto się zetnie, krawędzie staną się złociste a spód nabierze złotobrązowej barwy. Przewrócić naleśnik łopatką i usmażyć po drugiej stronie.
Przełożyć naleśnik na talerz i smażyć kolejne. Na usmażony naleśnik wykładamy farsz (na jedną połowę) i zawijamy. Smażymy jeszcze chwilę na tyle żeby twarożek w środku zrobił się ciepły. Smacznego.
Komentarze