Muffinki są świetnym pomysłem na śniadanie. Robi się je bardzo szybko - nie trzeba używać nawet miksera :) Idealne gdy są jeszcze ciepłe. My jedliśmy posypane cukrem pudrem, natomiast na stronie kwestia smaku skąd pochodzi przepis proponowane jest połączenie ze śmietaną i dżemem z owoców egzotycznych.

Składniki na 8 muffinek:

150 g mąki ja używam pszennej tortowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczeni

60 g cukru

szczypta soli

1 lyzka startej skórki z cytryny

1/2 torebki cukru waniliowego

1 jajko

100 ml kefiru

55 g masła

Wykonanie:

Do jednej miseczki wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej łączę jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, przelewam do miseczki z mąką. Mieszam, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde.


Ciasto przekładam do foremek (używam silikonowym, które bardzo polecam - nie trzeba ich smarować masłem, muffinki łatwo z nich wydostać :) i dobrze się je myje). Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

Smacznego :)