Muffinki czekoladowo-bananowe to przede wszystkim szybki w wykonaniu deser. Dzięki zawartości bananów dłużej zachowują świeżość i są apetycznie wilgotne. Przepis z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".



Składniki na 12 muffinek:

3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g jasnego cukru trzcinowego (z braku jasnego użyłam ciemnego:))
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
forma na 12 muffinek (ja użyłam silikonowych foremek)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC (w przypadku termoobiegu wystarczy 1700C). Przygotować formę/foremki na muffinki. Banany rozgnieść widelcem lub mikserem. Nadal miksując dodać olej, potem jajka i cukier. Makę zmieszać z kakao i sodą, dodać lekko ucierając do bananów i reszty. Masą wypełnić formę/foremki. Piec 15-30 minut aż się przyrumienią i zaokrąglą.

Smacznego:)