Proste i pyszne ciasto, którym ostatnio zachwyciła się moja rodzina. W przepisie,  który dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:)

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki drobno startej marchewki

5 jajek

300 g mąki pszennej

330 g cukru

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Masa:

500 ml mleka

110 g cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy (16 g)

200 g masła

Polewa:

40 g masła

60 g czekolady gorzkiej

60 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania budyniu. 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy dokładnie w 120 ml mleka. Pozostałe 380 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Krem:

Masło utrzeć a następnie stopniowo dodawać masę budyniową. Przygotowanym kremem przełozyć placek.

Polewa:

Masło roztopić w niedużym garnuszku. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Poczekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.