Pyszne, szybkie i tanie danie:) Serdecznie polecam gdy brak czasu i pomysłu na obiad:)



 

Składniki na 2 porcje:

puszka tuńczyka  w sosie własnym
puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli lub 1 mała cebula
oliwa/olej
bazylia świeża lub suszona
szczypta chilli dla lubiących ostrzejsze smaki
parmezan lub tarty żółty ser do posypania
sól, pieprz
250 g makaronu spaghetti albo innego

Wykonanie:

Postawić wodę na makaron (pół paczki). Ugotować al dente.
W dużej patelni podsmażyć na oliwie/oleju cebulkę i czosnek, dodać pomidory (i opcjonalnie koncentrat). Dusić 15 minut.

Dodać odsączonego tuńczyka. Wymieszać. Dusić na niedużym ogniu, aż się wszystko pomiesza.

Dodać łyżkę bazylii (lub kilka świżych rozdrobnionych listków), szczyptę pieprzu i ewentualnie doprawić odrobiną soli i chilli.

Wyłożyć na makaron i posypać serem.