Często robię zakupy w Biedronce i często biorę ze sobą gazetkę z inspiracjami tygodniami. Jednak po raz pierwszy zdecydowałam się żeby biedronkowe inspiracje tygodnia zagościły na moim stole. Było pysznie:)



                                                                                                                                                    Składniki (na dwie duże lub 4 małe porcje):


300 g filetów z łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pory – tylko białe części
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka musztardy
1 jajko
sok i skórka otarta z 1 cytryny
sól, pieprz.

Wykonanie:

Rybę pokrój w drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Pora pokrój w cienkie krążki. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim pory do zeszklenia, dodaj koperek i przypraw do smaku solą i pieprzem. Ostudzone pory wymieszaj z rybą i odstaw całość na 30 minut na sicie, by wypłynął z masy cały płyn. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta posmaruj musztardą, ułóż na niej masę rybno-porową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta zlep i posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Wierzch ciasta natnij w kilku miejscach, posmaruj pozostałym jajkiem i całość wstaw na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Jeżeli wierzch będzie się rumienił przykryj go folią aluminiową.