Zawsze gdy przychodzi jesień chodzi za mną leczo - pyszne i rozgrzewające zjadane z kromką świeżego chlebka:). Zazwyczaj robiłam je jakoś tak po swojemu więc tym razem poszperałam w internecie i znalazłam na stronie dancia.bloog.pl. Leczo wyszło pyszne dokładnie takie jakie lubię:)

leczo

Składniki

  • 5 sztuk papryki (czerwona, żółta)
  • 1 duża cukinia
  • 3 duże cebule
  • 6-7 mięsistych dużych pomidorów
  • kawałek wędzonego boczku
  • kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa
  • odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże zioła (bazylia, oregano)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki najpierw kroję i oddzielnie wrzucam do miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki.

W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.

 
Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru.


Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej.


Następnie cukinia.


Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos.


Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane.


Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone zioła.

 

leczo

leczo