Pyszny i bardzo prosty kruchy placek z papierówkami. Znaleziony na blogu Mała Cukierenka ... Polecam i życzę smacznego :)

Składniki:


Ciasto:
300 g mąki
140 g cukru pudru
200 g zimnego masła
3 żółtka
0,5 – 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Wierzch:
600-700 g papierówek
1/2 cytryny
150 g dżemu (dowolnego, ja użyłam wiśniowego)
60 g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek (ja użyłam owsianych z orzechami)
4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Wymieszać razem mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.

Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, pół łyżki śmietany i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać jeszcze śmietany, moje ciasto wyszło dosyć lepkie), wstawić do lodówki na około 60 minut.

Tortownicę o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 20-24 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni.

Papierówki obrać, przepołowić i oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z połowy cytryny.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pokruszone herbatniki, następnie poukładać papierówki.

Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim owoce. Ciasto wstawić znów do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi, można również przypudrować cukrem pudrem.