Chwaliłam się już że nabyłam wykrawaczki do ciastek w kształcie dinozaurów ... taki must have jak ma się trzylatka uwielbiającego dinozaury... Od razu wyszukałam przepis na szybkie kruche ciastka z dodatkiem zalegającego w szufladzie marcepanu. Ciastka wyszły pyszne i zajadała się cała rodzinka:) Przepis znalazłam na blogu czas na małe co nie co ... przyznaję, że autorka ma świetne foremki z elementem do wyciskania - zazdroszczę:)

kruche ciasteczka

Składniki na 3 blaszki ciastek:

150g masła
250g mąki
50g cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
100g masy marcepanowej
1 żółtko 

Wykonanie:


Masło zmiksować mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masę marcepanową i żółtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję.
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na około 30 minut*
Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciastka.
Warto posypać ciasto mąką żeby foremki do niego nie przywierały.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175oC około 12-15minut, aż do zarumienienia brzegów ciasta. Zostawić do ostygnięcia.

*Uwaga: ciasto jest bardzo kruche i dobrze wykrawa się tylko bardzo mocno schłodzone. Ja trzymałam 30 minut w zamrażarce. Najlepiej wyciągać po kawałku i wykrawać.

kruche ciasteczka

kruche ciasteczka