Do zeszłego wtorku tkwiłam w błędnym przekonaniu, że kremówka i napoleonek to to samo... Otóż nie, a o mojej niewiedzy uświadomiła mnie mama, która zaczęła mi opowiadać o przepysznej kremówce, którą jadła w cukierni. Sprawdziłam w internecie i rzeczywiście kremówka oprócz masy napoleonkowej ma również masę śmietankową i to połączenie jest bajeczne w smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki. Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni.

Składniki (na 12 dużych kremówek):

  • 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione  w biedronce)

Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.

Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki.

Skorzystałam z rady Pani Doroty i przycinałam nożem do pizzy - polecam.

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka (używam 3,2%) 1 szklanka = 0.25 l
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36% (używam śmietanki 30%)
  • cukier waniliowy 16 g
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.

Składniki na masę śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej (używam śmietanki 30 %)
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Wykonanie:

Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten sposób ciasto się nie rozchodzi podczas krojenia:) Kłaść stroną nakłuwaną widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

PS Myślę że następnym razem spróbuję do warstwy śmietanowej dodać kilka kropli cytryny :)

Polecam i życzę smacznego :)

Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez nas testem kawiarek !!!