Powoli szykuję listę świątecznych wypieków. Skorzystałam ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku i znalazłam tam prosty keks, który nadaje się nie tylko na święta ...

Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm:

  • 500 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałeczki (ja użyłam około 350 g)
  • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
  • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
  •  250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 250 g miękkiego masła niesolonego
  • 250 g cukru pudru
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty )
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
  • Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (około 15 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

Zachęcamy do zapoznania się ze świąteczną ofertą naszego sklepu oraz przepisami na inne świąteczne wypieki :)