Kolejna propozycja na ciasto z jabłkami. Ciasto pyszne i proste:)



                                                                                                                                                                    Składniki (na blaszkę 25 x 25 cm):

3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0,25l)
5 jajek
1 kostka (250 g) masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg kwaskowatych jabłek
1 szklanka drobnego cukru
1 torebka kisielu wiśniowego lub truskawkowego

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i przesiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię razem z pozostałym cukrem i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż powstały sok wyparuje. Ostudzić.
Formę o wymiarach 25x25 cm (może też być tortownica o średnicy około 26 cm) wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy i wylepić nim jej spód.
Na cieście w formie rozłożyć przygotowane jabłka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiel (jesli jest bez cukru warto dodać  jeszcze 4 łyżki drobnego cukru). Ubić. Piankę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na dużych oczkach na piankę.
Formę wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika i piec 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony przepisy.net, dodała go Pani Edyta Rosner.