Jeśli Wy również macie czasem ochotę na domowe ciasto ale nie macie zbyt wiele czasu na jego zrobienie polecam hiszpański jabłecznik z kruszonką wykonanie go to tylko 30 minut. Szybki i bardzo prosty a smakuje naprawdę wyśmienicie:) Polecam i życzę smacznego:)

Składniki (na 16 porcji = tortownica o średnicy 26 cm) :

4 jajka

550 g mąki + 2 łyżki

2 łyzki kakao 2 łyżki cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 kg jabłek

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

440 g masła

1 łyżka cukru udru

320 g cukru

 

Wykonanie:

240 g masła stopić i schłodzić. 350 g mąki, 1 łyżkę kakao i 120 g cukru wymieszać w większym naczyniu. Dodać  płynne masło i wszystko zagnieść na kruszonkę. Następnie wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pokropić sokiem z cytryny i odstawić.

200 g masła, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na gładki krem. Dodać kolejno po 1 jajku, potem stopniowo wsypywać wymieszaną mąkę z proszkeim do pieczenia, kakaem. i cynamonem.

Ciato wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Jabłka osuszyć z soku cytrynowego i wyłożyć równomiernie na ciasto. Calośc posypać czekoladową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (w termoobiegu 175oC) przez około 1 godzinę (do tzw suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub samym cukrem pudrem.