Gulasz według tego przepisu przygotowuje już od kilku lat ... w oryginale był to Boeuf Stroganow, ale ja trochę zmodyfikowałam przepis i wyszedł taki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :)

stroganow

Składniki na 6 porcji:

  • około 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy 
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g ogórków konserwowych
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu  około 60 minut aż będzie prawie miękkie.

W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości.

Podawać z chlebem lub makaronem jak kto lubi:)

stroganow

 

stroganow

 

stroganow