Pyszny, prosty i wyjątkowy deser nie tylko na romantyczną kolację :)

gruszki w czerwonym winie

Składniki na 4 porcje:

  • 4 lekko niedojrzałe gruszki
  • 3 łyżki nierafinowanego cukru
  • czerwone wino (musi to być dobrej jakości mocny trunek)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 4 ziarna pieprzu
  • kilka skrawków skórki pomarańczowej

 

Wykonanie:

Gruszki obieramy, ale pozostawiamy ogonki. Owoce układamy ciasno w nierdzewnym rondlu. Z wierzchu posypujemy cukrem, zalewamy czerwonym winem, tak aby były nim przykryte. Dodajemy laskę cynamonu, goździki, pieprz i skórkę pomarańczową. Doprowadzamy wino do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 20-25 minut na wolnym ogniu. W tym czasie kilka razy obracamy gruszki. Czas gotowania zależy od dojrzałości i wielkości owoców, których miękkość co jakiś czas badamy widelcem. Pozwalamy aby ostygły w zalewie. Przed podaniem odparowujemy doprawione wino do pożądanej konzystencji. Odcedzamy i polewamy  nim gruszki. Laskę cynamonu możemy pozostawić jako dekorację

Przepis pochodzi z książki Kuchnia francuska autorstwa Sarah Woodward


gruszki w czerwonym winie