Po wszystkich świąteczno-sylwestrowych ciastach byłach w weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:)

francuskie z mascarpone i pomarańczami

Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty):

opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g)

125 g serka mascarpone

150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej

cukier puder

cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty

opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie:

Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem.

Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto.

Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części/skórek. Pokrojone kawałki pomarańczy kładziemy na masie. 

Udekorowałam suszoną skórką pomarańczową i listkami melisy.

Smacznego:)

 

francuskie z mascarpone i pomarańczami

francuskie z mascarpone i pomarańczami

francuskie z mascarpone i pomarańczami