Po wszystkich świąteczno-sylwestrowych ciastach byłach w weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:)
Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty):
opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g)
125 g serka mascarpone
150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej
cukier puder
cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty
opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem.
Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto.
Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części/skórek. Pokrojone kawałki pomarańczy kładziemy na masie.
Udekorowałam suszoną skórką pomarańczową i listkami melisy.
Smacznego:)
Komentarze