Focaccia to świetny pomysł na przekąskę przed głównym daniem, może stanowić też uzupełnienie do zupki. Pieczywko pyszne, apetytu dodaje zapach ziół. Serdecznie polecam :)

Składniki (blaszka 28 x 23 cm):

210 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa do posmarowania
350 g maki pszennej pełnoziarnistej
plus dodatkowa do posypania
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
140 g sera mozarella startego na tarce

Warstwa wierzchnia:
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży rozmaryn lub suszony
gruboziarnista sól

Wykonanie:

Mąkę należy dokładnie wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Do dużej miski wlać wodę i powoli mieszając dodawać mąkę. Ciasto wyrabiać rękami do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać oliwę i mozzarellę, w miarę mozliwości wymieszać delikatnie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Gdy wyrośnie zrobić dziurki na całej powierzcni i znów pozostawić na 15 minut. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować oliwą, posypać solą i rozmarynem. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

 

Ispiracja ze strony ugotuj.to