Przyznaję, że uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami, ale to właśnie słodki ser jest według mnie z bułką drożdżową idealną parą. Ponieważ coraz trudniej kupić pyszną drożdżówkę z serem przypominającą tą kupowaną w dzieciństwie postanowiłam zrobić je sama. Wiem daleko im do ideału jeśli chodzi o wygląd, ale za to są bardzo smaczne:)



                                                                                                                                                                  Składniki na 12 drożdżówek (które wypełniły dwie prostokątne formy o wymiarach 25 x 33 cm):

Zaczyn:

25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżki mąki
1/2 łyżki cukru

Ciasto:

400 g mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
180 g waniliowego serka homogenizowanego
35 g rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 cukier waniliowy 16 g
1 jajko

Masa serowa:

250 g półtłustego sera białego
1 małe jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2-3 łyżki cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do mleka, dodać cukier i mąkę, wymieszać. Jajka ubić z cukrami. Dodać serek homogenizowany, przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy, wyrabiać ciasto ręką aż będzie gładkie i elastyczne. Na koniec dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Skadniki na masę serową wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę rozwałkować (jeśli klei się zbyt mocno dodać jeszcze trochę mąki), na ciasto wyłożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Odkrajać plasterki i formować bułeczki. Zachowując odstępy kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.