Pyszne a w misce tupperware także bajecznie proste bułeczki z serem i owocami. Użyłam zdobycznych porzeczek a za kilka dni planuje powtórkę z malinami. Przepis z moimi minimalnymi modyfikacjami pochodzi ze strony kasia-gotuje.pl . Polecam - szczególnie, że na drugi dzień są równie dobre !:)

Składniki na 12 drożdżówek:

Ciasto:

  • 550g mąki pszennej typ 650 (użyłam takiej jaką miałam w szafce :P czyli tortowa pszenna typ 450)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 250ml letniego mleka
  • 20g drożdży
  • 40 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 250g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (wzięłam całą paczkę = 16 g)
  • 1 żółtko (białka użyjemy do posmarowania drożdżówek)

ulubione owoce

cukier puder i sok z cytryny - jeśli chcemy z lukrem :)

Wykonanie:

Do miski (ja używam miski tupperware i bardzo ją chwalę zaznaczam, że nie jestem ich konsultantem :D) wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże, wszystko mieszamy i odstawiamy zaczyn drożdżowy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski z zaczynem wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy.

Wyrobione ciasto nakrywamy specjalną pokrywką (jeśli nie robimy w misce wystarczy ręcznik kuchenny) i czekamy aż wyrośnie - podwoi objętość. Ja wstawiam miskę do ciepłej wody i czekam ....W misce tupperware trwa to około 30 minut.

Masa serowa

Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy.

Kształtowanie drożdżówek

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, najlepiej ręce posmarować odrobiną oleju, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

Z ciasta formujemy kulki, każdą rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie palcami.

Do wgłębienia nakładamy masę serową i posypujemy owocami.

Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy białkiem.

Drożdżówki pieczemy w 150 stopniach (na funkcji termoobieg) przez ok 15 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak ciasto nie będzie się do niego kleić, to drożdżówki wyciągamy, jeśli będziecie je za długo piec wyjdą suche :)

Po wyciągnięciu z piekarnika, gorące drożdżówki smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego:)