Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić burgerów w domu żałujcie! Przyznam, że długo zwlekałam z zabraniem się za ich przygotowanie ... zawsze wydawało mi się, że przygotowanie bułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza

domowe burgery

Składniki na 12 burgerów:

BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów):

ZACZYN:

  • 10g świeżych drożdży 
  • 340 g mąki pszennej typ 650
  • 340 ml lekko letniego mleka

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 215 g mąki pszennej typ 650 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 żółtka 
  • 5 łyżek oleju roślinnego

1 jajko

*sezam 

KOTLETY:

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe)
  • 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 
  • 2 czubate łyżki musztardy 
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka oleju - u mnie z pesetek winogron
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego
  • olej do smażenia

WARZYWA:

ogórki konserwowe

sałata lub mix sałat

pomidory

cebula czerwona

ketchup

majonez

Wykonanie:

BUŁKI:

ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż potroi swoją objętość.

CIASTO WŁAŚCIWE - do zaczynu dosypać mąkę wymieszaną z solą i cukrem. Dodać 2 żółtka i 5 łyżek oleju. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem. Przy ręcznym wyrabianiu potrzeba około 30 minut - taki długi czas jest potrzebny żeby potem bułki były mocno puszyste:) Ja wyrabiałam 15 minut mikserm i około 10 minut ręcznie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce. 

Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam pod spód). Bułeczki umieścić na blaszę wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do napuszenia. 

Wyrośnięte bułeczki posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem * i posypać sezamem (u mnie jasny i czarny). Piekłam w piekarniku przy włączaonym termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez około 17 minut.

KOTLETY:

Mięso zmielić dodać musztarde, ketchup i przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju a kiedy przestygnie dodać do mięsa i dokładnie wyrobić/wymieszać.

Uformowąć 12 kotletów po około 100 g. Burgery smarowałam z każdej strony olejem i układałam na arkuszu papieru do pieczenia. Smażyłam po około 8 minut na średnim ogniu na patelni cermaicznej posmarowanej niewielką ilością oleju.

Sałatę opłukać i dobrze osączyć. Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory i cebulę w plastry. 

Bułki przecięłam poziomo na pół i opiekłam na suchej patelni.

Dolną część bułki smarowałam majonezem, potem kładłam listek sałaty, ogórka, kotlecik, ketchup, pomidora, cebulkę i gorną część bułki. Gotowe!:) 

Smacznego:)

 


 

domowe burgery

 

domowe burgery

domowe burgery

>