Pyszny i bardzo prosty deser, który zachwyci każdego. Można dodać takie owoce jakie aktualnie mamy, a desernik będzie smakował nawet na drugi dzień po przyrządzeniu. Polecam i życzę Smacznego :)

 

Składniki:

Spód:
około 200 g biszkoptów takich jak do tiramisu lub normalnych okrągłych
herbata do skropienia biszkoptów (ja użyłam czarnej aromatyzowanej z cytryną)


Masa:

4 łyżeczki żelatyny w proszku

1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego

1/3 + 1/4 szklanki wody 500 g serka mascarpone  schłodzonego

3/4 szklanki cukru (lub mniej jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta)

300 ml śmietany 30%  schłodzonej

1 galaretka o dowolnym smaku i owoce

Prostokątna forma o wymiarach  około 21 x 33 cm lub okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.

Wykonanie:

Spód:

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć gotowymi biszkoptami (lub upiec własny biszkopt),  nasączyć  herbatą.


Masa

Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć ser mascarpone, wanilię i cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna. Do namoczonej żelatyny dodać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać, trochę podgrzać jeśli jest taka potrzeba (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby ostudzić (żelatyna ma być lekko ciepła). Płynną i ostudzoną żelatynę wlać do masy mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników lub najlepiej delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię, starając się dokładnie obłożyć masą brzegi formy. Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny lub w chłodne miejsce do czasu aż masa trochę stężeje. Na wierzch wyłozyć owoce (ja zrobiłam z rabarabarem który podgotowałam do miękkości z cukrem) i zalać tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Wykorzystałam przepis na desernik rabarbarowy ze strony Kwestia Smaku.