Pomysł na szybki i pyszny deser z pikantną nutką chili :)

Składniki na 4 porcje:


1 tabliczka mlecznej czekolady

1 łyżeczka kawy rozouszczalnej

2 łyżeczki wody

2 żółtka

1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

szczypta chili (najlepiej świeżo zmielonego)

250 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę wymieszaną z wodą dodać do czekolady. Na parze utrzeć żółtkaz cukrem wanilowym i duzą szczyptą chili. Cały czas ucierając dodawać po łyżce czekolady. Na koniec wymieszać z ubitą śmietanką. Rozłozyć do pucharków i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do magazynu Tina.