Przepis na przepyszne, wilgotne ciasto ze śliwkami. Wspaniały aromat cynamonu ... mniam mniam... Znalezione na wspaniałym blogu Moje Wypieki.

 

Składniki:

 

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki soli

2 duże jajka

2/3 szklanki pełnego mleka

3 i 1/2 łyżki roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

śliwki, odpestkowane i przepołowione, w zależności od wielkości - około 10 śliwek

3 łyżki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu, do posypania (lub cukier cynamonowy).

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę - przesiać. Wymieszać z cukrem i solą. Jajka, mleko, masło, wanilię - umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przelać do niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.