Banalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina.

Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 i 1/2 szklanki cukru

4 jajka

1 torebka cukru waniliowego (16 g)

skórka otarta z jednej cytryny

1 i 2/3 szklanki mleka

2/3 szklanki oleju

450 g malin

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Odłoż dwie łyżki mąki do oprószenia owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto.

Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie równomiernie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wierzch posyp owocami lekko wciskając je do środka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. Piecz około godziny do tzw suchego patyczka. W oryginalnym przepisie czas pieczenia to 30-35 minut jednak wydaje mi się on za krótki....

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.