Przepis dostałam od mamy, mama od koleżanki, koleżanka od sąsiadki ... stary sposób:) Reklamowany jako szybkie ciasto z owocami! Najpierw ciasto robiłam bez kruszonki tylko z owocami, potem pomyślałam, że kruszonka wzbogaci jego smak i nie myliłam się :) Robiłam już je z brzoskwiniami z puszki, innym razem ze śliwkami a dzisiaj z malinami i borówkami amerykańskimi. Prosty w wykonaniu (udaje się za każdym razem) a na dodatek naprawdę smaczny. Serdecznie polecam:)



 

 

Składniki (na blaszkę 25 x 33 cm):

2 i ½ szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka maślanki (może być owocowa, ja dodaje moją ulubioną mrągowską o smaku pieczonych jabłek)
½ szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
około 35 g owoców (drobno pokrojonych żeby nie zapadały się w ciasto i osączonych jeśli  są z puszki)

kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Wykonanie:

Ciasto:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli dolać olej i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały czas miksując.


Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180oC.