Szaleństwo truskawkowe trwa dalej:) przedstawiam kolejny przepis na ciasto truskawkami, tym razem nawet nie wyjmujemy miksera a jedynie łączymy wszystkie składniki. Przepis pochodzi z blogu Mała Cukierenka. Polecam i życzę smacznego:)

Składniki (na okragłą tortownicę 21 cm):

ciasto:
140g mąki
110g mąki pszennej razowej
120g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
150g umytych, obranych truskawek
1 jajko
180ml mleka
80ml oleju
aromat śmietankowy


kruszonka:
70g zmielonych orzechów włoskich
50g jasnego brązowego cukru
30g mąki
150g umytych, obranych truskawek
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Kruszonka:
Wymieszać zmielone orzechy, cukier i mąkę. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić.

Ciasto:
Wymieszać razem mleko, jajko, olej i parę kropli aromatu śmietankowego.

W drugiej misce połączyć obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Truskawki drobno pokroić i dodać do mąki, wymieszać. Wlać mokre  składniki i krótko wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Do suchych składników kruszonki dodać truskawki, wymieszać. Rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta i skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 55 minut.