Sezon gruszkowy się rozpoczął a ja zaczęłam poszukiwać jakiegoś ciekawego pomysłu na ciasto z tymi smakowitymi owocami. Gdy przeczytałam przepis na gruszkowo-kakaowe ciasto sypane z migdałam na blogu domowe-wypieki.blogspot.com byłam pełna obaw ... ciasto sypane??? Zgłębiłam temat w internecie i się odważyłam, nie żałuje i Wam polecam. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje i jest naprawdę smaczne:) Gratulacje dla autorek przepisu:):):)

 

Składniki (na blaszkę tortową 21 cm):


1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 0,25 l)
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1-1,5 kg gruszek
3/4 kostki masła (około 180 g)
100 g płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Wykonanie:


Mąkę, cukry, kaszę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, oraz kakao wymieszać. Podzielić na 3 części. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Spód tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać pierwszą część suchych składników, na nie rozłożyć połowę gruszek. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć pozostałą część gruszek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników oraz płatki migdałów. Na wierzch zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzch ciasta (masło powinno być zimne, najlepiej z zamrażarki). Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Podczas pieczenia z tortownicy może wyciekać sok oraz tłuszcz, dlatego najlepiej podłożyć poziom niże jakąś blaszkę lub większy spód tortownicy, przez co unikniemy niepotrzebnego zabrudzenia piekarnika.