Przepyszne ciasto kawowe, wilgotne i aromatyczne polane kawowym lukrem:) Polecam je gorąco, tym bardziej że robi się je błyskawicznie :). Przepis znaleziony na blogu Gotuję bo lubię

 

 

Składniki (na keksówkę około 22 cm):

 1/4 szklanki mleka

12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (np Jacobs Velvet)

1 szklanka mąki

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 szczypta soli

120 g bardzo miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

2 duże jajka

 

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki mleka

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 

Wykonanie:

Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175oC. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki  wcześniej wymieszane. Miksujemy ok dwóch minut.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.