Sezon na rabarbar czas zacząć:) Szukałam prostego ciasta jogurtowego z rabarbarem na drugie śniadanie/podwieczorek i znalazłam kilka przepisów. Wypróbowałam dwa z nich a poniżej podaję ten który wydaje mi się bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwróconego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm):

• 2 duże jaja
• 1 szklanka cukru
• 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g roztopionego masła 
• 1 szklanka jogurtu greckiego

Rabarbar:

• 3 łodygi rabarbaru
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• kilka truskawek
• skórka pomarańczowa suszona lub świeżo starta

Wykonanie:

 
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, dodać wanilię, skórkę pomarańczową, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem). Dodać pokrojone truskawki.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). 


Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.


Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i truskawki. UWAGA!!!  z owoców wydzieli się sok podczas gotowania - część tego soku wylewam na ciasto a resztę wykorzystuję jako syrop do herbaty:) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni.

 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem