Zrobienie ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu:( ja wprawdzie posiadam miskę Tupperware, która znacznie ułatwia i skraca czas przygotowania, przepis podam jednak w obu wersjach też dla tych, którzy takowej miski nie posiadają.



 

Składniki (na blaszkę 25 x 33 cm):

Ciasto:

3 i ½ szklanki mąki tortowej
3 jajka
50 g drożdży (pół kostki)
¾ szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mleka
owoce - dowolne ja użyłam 3 nektarynek, które pokroiłam w niedużą kostkę

Kruszonka:

50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać. Dodać do mleka jajka, rozdrobnione drożdże i cukier, zmiksować. Do plastikowej miski (lub miski Tupperware) wsypać przesianą mąkę i zrobić wgłębienie. Powoli wlewać rozczyn i mieszać łyżką drewnianą (przy misce tupperware można też użyć łyżki silikonowej) do połączenia składników. Dodać olej i wymieszać. Jeżeli nie posiadacie miski tupperware należy miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i ½ godziny do 2, czyli do czasu aż podwoi swoją objętość. Przy misce tupperware zamknąć przykrywkę i odstawić w cieple miejsce. Można umieścić miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Po 2-3 razach ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. W czasie gdy czekamy aż ciasto wyrośnie możemy przygotować kruszonkę i pokroić owoce. Gdy ciasto będzie gotowe przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na nim owoce i kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 30 minut. Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni  i po wyjęciu dalej będzie pyszne:)