Pyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware

Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm):

  • 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba)

Wykonannie:

Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180oC.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z rozpływającym się masełkiem i galaretką malinową koniecznie domowej roboty :)