Pyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware
Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm):
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową)
- 1 szklanka płatków owsianych
- po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba)
Wykonannie:
Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180oC.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z rozpływającym się masełkiem i galaretką malinową koniecznie domowej roboty :)
Komentarze