Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

chleb wieloziarnisty

Składniki na 2 bochenki:

  • 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody

 

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

Chleb posmarowałam jednym roztrzepanym jajkiem.

Piec około 1 godziny w temperaturze 230ºC. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 160ºC przy włączonym termoobiegu, po czym wyłączyłam i trzymałam w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut.

Polecam i życzę smacznego :)

chleb wieloziarnisty

chleb wieloziarnisty

 

Polecam serdecznie przepis na inny prosty chleb wieloziarnisty:

 

chleb wieloziarnisty