Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego.

Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje.

chleb_wieloziarnisty

Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5):

20g drożdży świeżych
450 ml ciepłej wody
450g mąki pszennej (używam tortowej)
0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych)
0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 jajko

Wykonanie:

Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150oC w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się góra chlebka, po około 50 minutach wyłączam piecyk ale chlebek zostawiam w środku i wyciągam dopiero gdy minie 60 minut od początku pieczenia.
Dobrze upieczony chleb powinien właściwie sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

chleb_wieloziarnisty

chleb_wieloziarnisty

Zapraszamy do zapoznania się z produktami marki Kahla

Bo wejście do domu nie musi być nudne :)