Nie wiem czy też tak macie, że podczas zakupów wkładacie do koszyka coś czego nigdy nie kupowaliście z myślą o już niedługo zrobię coś ciekawego z tym produktem... i tak czas mija a szafka kuchenna pęka od nadmiaru ... I tak właśnie było z mąką gryczaną, stała tuż obok mąki tortowej i myślę o ciekawe jaki chleb by z niej się udał ... i tak myślałam, myślałam i po dwóch miesiącach wymyśliłam. A szkoda bo chleb wyszedł naprawdę dobry i godny polecenia. Przepis znalazłam na stronie Ciast.Co i z uwagi na to, że z mąką gryczaną miałam pierwszy raz do czynienia nie eksperymentowałam i trzymałam się ścieśle przepisu autorki. Tym razem dodałam nasion słonecznika, ale następnym razem spróbuję z kaszą gryczaną:)  

chleb gryczany

Składniki (1 duży bochenek - forma 26 na 10 cm):

  • 500 g mąki gryczanej
  • 1 opakowanie suchych drożdzy (7g)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 425 ml lekko ciepłej wody 
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut) do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb posmarować odrobiną oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut. Ja piekłam w temperaturze 160 stopni przy włączonym termoobiegu około 45 minut.

chleb gryczany

chleb gryczany