Jeśli lubicie ciekawe ciasta to leśny mech jest dla Was ... wygląda intrygująco, jest bardzo smaczne (wbrew pozorom nie czuć szpinaku) i bardzo proste. Gdy przekopywałam interent w poszukiwaniu przepisu na to ciasto zauważyłam, że generalnie przepis na samo ciasto jest jeden, z rozróżnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej i ciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji.
Składniki na tortownicę 24 cm:
na ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g)
- 320 ml cukru
- 320 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia'
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton
- 1 owoc granatu (wystarczy połowa)
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć. Kremówkę ubić z cukrem pudrem (ewentualnie dodać barwnik) i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia
Komentarze