Uwielbiam naleśniki ... z serem na słodko, z dżemem, z nutellą... Przepis na te które prezentuję poniżej pochodzi z książki Smaki świata FRANCJA Beverly Leblanc. Proponuję upiec je na dużej patelni, posmarować nadzieniem twarożkowym, złożyć i podpiec chwilę na patelni żeby z twarożka uwolnił się aromat cynamonu. Niemniej jednak te same naleśniki świetnie będą smakowały z nutellą a nawet ze słonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik dla nas składam :)
Naleśniki francuskie z serem i cynamonem
10-10-15 17:45
Gruszki w czerwonym winie
24-02-14 19:22
Trufle czekoladowe
27-01-14 21:20
Niedawno przeglądałam książkę Kuchnia francuska, której autorką jest Sarah Woodward. Część przepisów ze względu na trudność w zdobyciu składników jest u nas niemożliwa do zrobienia w domu niemniej jednak są i takie, które można zrobić i to z łatwością. Lubię trufle, ale nigdy ich nie robiłam. Zanim przystąpiłam do wykonania przeglądałam przepisy zamieszczone w internecie i jest ich naprawdę sporo. Część osób dodaje kawę albo miód albo wino albo chili... niektórzy dodają więcej masła a jeszcze inni zastępują część śmietanki serkiem mascarpone. Myślę, że następnym razem poeksperymentuję i ja jednak tym razem zrobiłam wszystko zgodnie z zaleceniami autorki. Słuszną uwagą jest ta zawarta w książce żeby składniki, były dobrej jakości. Zachęcam do zpróbowania i eksperymentów w poszukiwaniu Waszych ulubionych trufli ...