Proste i pyszne ciasto, którym ostatnio zachwyciła się moja rodzina. W przepisie, który dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki drobno startej marchewki
5 jajek
300 g mąki pszennej
330 g cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Masa:
500 ml mleka
110 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (16 g)
200 g masła
Polewa:
40 g masła
60 g czekolady gorzkiej
60 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania budyniu. 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy dokładnie w 120 ml mleka. Pozostałe 380 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.
Krem:
Masło utrzeć a następnie stopniowo dodawać masę budyniową. Przygotowanym kremem przełozyć placek.
Polewa:
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Poczekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Komentarze