Proste, pyszne i pomysłowe rozwiązanie kwestii obiadu. Mnie zaskoczyła szybkość przygotowania i ciekawy smak:) Polecam ... znalezione na blogu Kwestia Smaku.

 

Składniki na 2 duże porcje:

• 1,2 kg podudzi z kurczaka
• 5 ziemniaków, około 600 g
• 1 czerwona cebula
• 1 duża kolba kukurydzy (lub poza sezonem - 3/4 szklanki z puszki)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (375 ml) piwa pszenicznego
• 1/2 cytryny
• 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu


Marynata do kurczaka:
• sól morska
• 2 łyżeczki kurkumy
• szczypta cynamonu
• 1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

Wykonanie:

Zdjąć skórkę z podudzi przy pomocy nożyka. Każde podudzie naciąć nożem w 2-3 miejscach. Natrzeć solą, oprószyć kurkumą, cynamonem i papryką. Wysmarować oliwą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas - na dłużej. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki obrać i pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obkroić ziarna. Kolby i ziarna zachować. Piekarnik nagrzać do 200oC.


W dużym garnku, który można wstawiać do piekarnika (lub na dużej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą.


Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.


Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i kolby kukurydzy, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika (lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem).


Piec przez 1 godzinę. Skórkę cytryny wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut. 


Zagęszczanie sosu: odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miski, dodać mąkę i wymieszać aż nie będzie grudek mąki. Wlać z powrotem na dno garnka i poruszać nim tak aby sos równomiernie rozłożył się na dnie naczynia. Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem.