Pyszne cannelloni z zielonym marynowanym pieprzem i serem ricotta. Dla tych co znają cannelloni tylko z sosem pomidorowym lub beszamelowym i dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z rurkami w rozmiarze XXL:) Inspiracją był przepis Bahusa ze strony Wielkie Żarcie.


Składniki (na 4 porcje):

350 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek oregano
1 puszka = 400 g pokrojonych pomidorów
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
rurki cannelloni (jeśli będziesz nakładać farsz dość ściśle wystarczy 10 rurek, jeśli luźno 16)
sól, pieprz
4 łyżki startego parmezanu
ser ricotta i mleko (W zależności od ilości nafaszerowanych rurek i wielkości żaroodpornego naczynia w którym je umieścisz potrzebna jest różna ilość, gdyż rurki powinny pozostać zakryte w całości mieszaniną sera i mleka przyprawioną solą i pieprzem. Przy wąskim naczyniu jak na zdjęciu i 10 rurkach wystarczy 100 g ricotty i 150 ml mleka, przy większej ilości rurek i naczynia zwiększamy ilość obu składników zachowując proporcje.)

Wykonanie:

Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Nastepnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę lub drobno posiekany. Oregano opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucićdo mięsa. Dalej dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć około 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić  do smaku solą i pieprzem.  Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wylać ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.