Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu Moje Wypieki.

bułki maślanei

Składniki na około 26 bułeczek:

  • 150 g masła 
  • 500 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 100 - 150 g cukru 
  • około 1 kg mąki pszennej 
  • 200 g rodzynków

 

Do posmarowania:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Wykonanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i poczekać chwilę. Potem odcedzić, można dodać odrobinę rumu  lub aromatu rumowego w wersji dla dorosłych.

Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. 

Uformować gładkie i równe kule, około 70 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.

 

bułki maślanei

bułki maślanei

Zapraszamy do zapoznania się z produktami marki Kahla

Bo wejście do domu nie musi być nudne :)