Zupa dobrze wszystkim znana, pyszna i aromatyczna. Przepis zaczęrpnięty ze świetnego blogu kulinarnego Kwestia Smaku. Nie jest wprawdzie szybka w wykonaniu niemniej jednak uważam, że czasem warto spędzić więcej czasu w kuchni a zostanie to nam wynagrodzone smakiem, nie mówiąc już o zadowoleniu męża z obiadku:) Hmm ... można powiedzieć, że tą zupą ugotowałam sobie dwa udane dni:)


Składniki (na 4-6 porcji w zależności od apetytu):

5 łyżek fasoli Piękny Jaś
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
3 średnie buraczki
3 podudzia z kurczaka (około 600-700 g)
włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)
1/2 cebuli
2 ziemniaki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.
Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości (ja dolałam tyle wody żeby w garnku było łącznie 3 l). Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.
Po tym czasie wyjęłam kurczaka, pozbyłam się skóry i kości a podrobione mięsko wrzuciłam z powrotem do zupy. Oczywiście można zgodnie z oryginalnym przepisem pominąć ten krok.

Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono – pomarańczowy.

Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać.