Nie może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej.

babka limonkowo-jogurtowa

Składniki na 20 porcji:

225 g jogurtu naturalnego

5 jajek

skórka i sok z 2 limonek

450 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

450 ml oleju

600 g mąki tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))

 

Wykonanie:

Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy.

Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175oC (termoobieg - 150oC). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić.

Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia.

Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc.

Polecam i życzę smaczengo:)

 

>babka limonkowo-jogurtowa