Nie może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej.
Składniki na 20 porcji:
225 g jogurtu naturalnego
5 jajek
skórka i sok z 2 limonek
450 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
450 ml oleju
600 g mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))
Wykonanie:
Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy.
Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut w temperaturze 175oC (termoobieg - 150oC). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić.
Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia.
Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc.
Polecam i życzę smaczengo:)
>
Komentarze