Idealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab.

Składniki:

4 duże jaja
1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l)
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
200 g stopionej margaryny
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (16 g)

Wykonanie:
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut.

Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny, tym razem skusiłam się na zrobienie lukru według przepisu, który podaje alidab na stronie Wielkie Żarcie i nie żałuję - lukier jest naprawdę bardzo dobry.

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder (szklanka lub troszkę więcej) i mieszać, aby nie było grudek. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lurem polać babkę.




Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym, pod linkiem znajdziecie ZASTAWĘ STOŁOWĄ na której prezentowana jest babka.