Pyszne, wilgotne babeczki z masą krówkową, którą po prostu uwielbiam:) Do zrobienia o każdej porze dnia i ... no cóż zrobienie ich to około 10 minut na przygotowanie i 20 minut na pieczenie więc sami pomyślcie kiedy Wam najlepiej pasuje je zrobić ... Jak widać na zdjęciach u mnie już świątecznie.
Przepis na poniższe babeczki dostałam od koleżanki z pracy około 2 lata temu i tak leżał aż sobie o nim przypomniałam i żałuję że tak późno ile nie zjedzonych babeczek straciłam ...
Składniki na 12 babeczek:
- 210 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 45 g masła
- 250 ml maślanki (użyłam mojej ulubionej o smaku pieczonego jabłka)
- masa krówkowa z puszki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej misce wbijamy jajko, miksujemy z stopionym i przestudzonym masłem oraz maślanką. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy .
Do foremek wyściełanych mankiecikami dajemy ciasto do wysokości 1/3 formy, następnie kładziemy 1 łyżeczkę masy krówkowej i dopełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy 20 minut.
Smacznego:)
Komentarze