Witamy serdecznie,

!Uwaga - w dniach 17.08.2017 do 25.08.2017 - nie pracujemy!
Możecie Państwo składać zamówienia, lecz będą one realizowane począwszy od poniedziałku 28.08.2017

GLOBAL nóż szefa kuchni G-2 20 cm

GLOBAL G-2 to bestsellerowy, wielokrotnie nagradzany nóż szefa kuchni produkowany w Japonii od 30 lat w niezmienionej postaci. Przeznaczony do różnych zadań: krojenia, plastrowania, krojenia w kostkę czy szatkowania. Szerokie, cienkie ostrze pozwala błyskawicznie i schludnie pokroić większe produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych warzyw. Wysokiej jakości nóż szefa stanowi podstawowy element w każdej kolekcji kuchennych noży. G-2 to wszechstronne narzędzie docenione przez wielu profesjonalistów na całym świecie. Nagradzany zarówno przez branżowe czasopisma, jak i znane magazyny konsumenckie. Trzy krotny zdobywca Best Buy w kategorii noży kuchennych w angielskim czasopiśmie konsumenckim "Which?". Nóż produkowany w niezmienionej formie od lat 80tych! Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 56-58 HRC Długość ostrza – 20cm Waga – 172g Tysiąc lat temu japońscy płatnerze opracowali do perfekcji sztukę wykuwania mieczy, aby ich ostre, wytrzymałe klingi jak najlepiej służyły Samurajom – budzącej grozę kaście wojowników. Rzemieślnicy z fabryki Yoshikin w mieście Tsubame podtrzymują tę wielowiekową tradycję, wytwarzając szlachetne noże i narzędzia kuchenne na miarę współczesnych potrzeb. Noże GLOBAL cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża. Pojedyncze noże, podobnie jak w dawnych czasach miecze Samurajów, są dokładnie ważone, aby jako gotowe, doskonale wyważone narzędzia idealnie leżały w dłoni. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja eliminują problem zakamarków, w których mogłyby się zbierać resztki jedzenia lub brud. Seria G obejmuje noże o standardowych rozmiarach oraz noże o długich ostrzach, takie jak noże szefa, noże do plastrowania, wykrawania i filetowania, noże sashimi czy noże orientalne. Znajduje się w niej także bestsellerowy Nóż szefa G-2, wielokrotnie nagradzany w różnych częściach świata. Z wyjątkiem wybranych modeli, ostrza mają szlif obustronny – dla osób prawo i leworęcznych. Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja ułatwiają zachowanie doskonałej higieny w miejscu pracy. Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami („kropkowana”) rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny uchwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA 18 zapewnia klingom długotrwałą ostrość i ochronę przed zniszczeniem Noże Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych. Noże GLOBAL uznawane obecnie przez wielu szefów kuchni na całym świecie za produkty wzorcowe, rozwijane są już od niemal trzech dekad. Gdy zadebiutowały w 1985 roku były pierwszymi na świecie nożami wytworzonym w całości z jednego kawałka stali. Płynne przejście miedzy ostrzem, a rękojeścią, szybko stało się ich znakiem rozpoznawczym.  Ostrza wytwarzane są z opatentowanego stopu Cromova 18 - poddane są skomplikowanemu procesowi hartowania, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie twardość na poziomie HRC 56-58 St. Proces produkcji w całości odbywa się w jednej fabryce w Japonii (zarówno, wytwarzanie, ostrzenie jak i pakowanie). Dzięki niebywałej twardości noże długo zachowują swoje właściwości tnące, a cienkie klingi nie powodują miażdzenia włókien ciętych potraw.Finalne ostrzenie odbywa się ręcznie, każdy nóż z pośród 50 obecnie oferowanych modeli jest wyważany, tak by idealnie leżał w dłoni i pozwalał na precyzyjne i szybkie operowanie. Wykonanie z jednego kawałka metalu, pozwala na utrzymanie noża w 100% czystości i higieniczności. Oto lista tylko niektórych nagród, jakie zdobyły noże Global na całym świecie: 1990 - Japanese Good Design by MITI 1991 - Selected for International Design Year Book 1992 - Selected as Best Cooks, Knife in Benelux 1995 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK 1996 - Selected as Sharpest Knife by A LA CARTE Magazine in Germany 2001 - GS-29 Design PLUS Award in Fraukfurt Messe 2003 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK 2006 - GLOBAL knives were selected as one of Japanese Modern 100 Awards, so-called J-Mark by The Japaneseque Modern Committee. 2011 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK 

Producent: Global

Seria: Global G

Cena: 399,00 zł

Koszty dostawy:
15 zł przy płatności przelewem
20 zł przy płatności gotówką przy odbiorze

Strona wykorzystuje pliki cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij