Jak co roku w lipcu, gdy temperatura przekracza 30 stopni rozchorowałam się :( i tak leżę i przeglądam ostatnie fotki moich wybryków. Myślę, że każdy chce czasem zrobić coś pysznego, prostego, ładnie wyglądającego a jednocześnie wymagającego jedynie chwilki:) Pewnie część osób obraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:)

Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu Kwestia Smaku

tartaletki z truskawkami

Składniki:

 

TARTALETKI


KREM MASCARPONE:

  • 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej

 

TRUSKAWKI W KONFITURZE:
  • 1/2 kg truskawek
  • 5 łyżek konfitury malinowej
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, przekroić na połówki lub ćwiartki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić i połączyć z truskawkami.

Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na tartaletki.

Truskawki wyłożyć na krem przed samym podaniem.

Smacznego:)


 

tartaletki z truskawkami

tartaletki z truskawkami

tartaletki z truskawkami

tartaletki z truskawkami

tartaletki z truskawkami