"Mamo a zrobisz mi taki ryż z jabłkami jak miałem w przedszkolu? Zrobię!:)" I zrobiłam ... już nawet dwa razy i zapewne zrobię również w ten weekend:) Absolutne cudo według moich dzieci:) Polecam:)

ryż z jabłkami

Składniki (na 2-3 porcje zależnie od apetytu) :

2 i 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 0,25 l)

200 g ryżu

4 jabłka 

cukier - ilość zależy od tego czy mamy słodkie czy kwaśnie jabłka

4 łyżki masła

2 torebki cukru waniliowego po 16 g 

cynamon wedle upodobania

śmietanka 30% lub 36% około pół szklanki

opcjonalnie: rodzynki, banan

Wykonanie:

Ryż ugotować do miękkości na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 2 łyżek masła. Całe mleko powinno wsiąknąć w ryż - w razie potrzeby dodać mleka.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy (ewentualnie dodać cukru do smaku) i smażyć na małym ogniu około 10-15 minut na pozostałych dwóch łyżkach masła. Można również dodać rodzynki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Na dno wyłożyć ryż potem jabłka, znów ryż (opcjonalnie dodać pokrojonego banana) i tak dalej ... Polać słodką śmietanką, posypać cynamonem i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC (o 25oC mniej przy włączonym termoobiegu).

Smacznego:)

Inspiracją do wpisu był przepis z blogu Moje Wypieki


ryż z jabłkami

ryż z jabłkami