Jeśli szukacie czegoś co jest po pierwsze wykwintne (mam nadzieję że poprawnie napisałam), po drugie łatwe, po trzecie szybkie i po czwarte w miarę tanie to jest przepis dla Was :). Przepis znalazłam na stronie mniammniam.com dodany przez użytkownika bajaderka. Bon appétit!



Składniki:

4 filety z piersi kurczaka
1-2 łyżki oliwy z oliwek (mozna użyc tej z pomidorów suszonych i ja tak zrobiłam)
5-6 ząbków czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka białego wytrawnego wina
2/3 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, cieniutko pokrojonych
garść swieżej bazylii, pokrojonej w szyfonadę

kilka ziemniaków w zależności od apetytu
zioła prowansalskie
oliwa
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony:))

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, dobrze osuszyć, lekko osolić i popieprzyć.

Rozgrzać oliwę na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron.

Dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć uważając aby czosnek się nie przyrumienił za mocno.

Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować.

Przykryć patelnie, zmniejszyć ogien i dusić chwilę, około 3-5 minut.

Mięso wyjać na ogrzany talerz, zwiększyć ogień pod patelnią, dodać bazylię do sosu i chwilę gotować aż sos zgęstnieje, około 2-4 minut. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem, polać filety i podawać.

Jeśli chcemy podać kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami powinniśmy zacząć je piec zanim zajmiemy się mięskiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Posolić, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskimi. Położyć na blaszkę wyłożoną wysmarowaną oliwą folią aluminiową. Skropić ziemniaki oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego w przypadku termoobiegu do temperatury około 150 stopni. Piec do miękkości ziemniaków co jakiś czas trzeba je przemieszać i ewentualnie dodać trochę oliwy.