Świetny przepis w ramach sprzątania lodówki ... muszle makaronowe od jakiegoś czasu zalegały w mojej szafce. Szukałam przepisu w którym bym je wykorzystala i ten jest idealny. Znaleziony na blogu Bistro mama

Składniki na dwie duże porcje:

  • 15-20 muszli makaronowych (dość dużych)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju)
  • 7 sztuk pomidorów suszonych
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków marynowanego czosnku (lub 1 ząbek świeżego)
  • 300 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku

 

Wykonanie:

Makaronowe muszle gotujemy w osolonej wodzie o 1-2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy na bok.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do niej pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i ząbki czosnku. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka, delikatnie mieszamy. Zalewamy całość przecierem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.  

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ostudzone muszle napełniamy farszem i układamy obok siebie (dwie warstwy). Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut, aż ser się roztopi i ładnie przyrumieni.