Moim zdaniem to ciasto jest idealne. Po pierwsze można je robić przez cały rok w przeciwieństwie do niekórych ciast z owocami. Po drugie wbrew pozorom jest naprawdę proste i wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast posiekanych orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :)

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
150 g miodu
125 g margaryny
2 jajka
cukier waniliowy (16 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie  25 x 33 cm). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.

Ja piekłam w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg około 12 minut (piekarnik był już nagrzany). Blaty upiekłam dwa dni przed podaniem ciasta i przed przelożeniem masą trzymałam w chłodnym miejscu (nie w lodówce).

Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.

Polewa:

1 puszka gotowej masy kajmakowej
paczka płatków migdałów

Wykonanie:

Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.

Placki przełożyłam masą dzień przed podaniem.

Polecam i życzę smacznego !:)

 Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez nas testem kawiarek !!!